Synkende innvandring og færre fødsler gir en lavere befolkningsvekst enn på lenge. Hittil i år har folketallet økt med under 20 000 innbyggere. Det melder SSB i dag. Ikke siden EU-utvidelsen i 2006 har folkeveksten vært lavere i Norge.
Hele 152 kommuner opplever nedgang i sine innbyggertall i årets andre kvartal, melder Kommunal Rapport. Kommunene det gjelder kan dermed komme dårligere ut i fordelingen av rammetilskuddet framover. Færre sysselsatte kan også føre til færre skatteinntekter for disse kommunene.
Folketallet berga av innvandring
Tall vi har gjennomgått for perioden 2011-2016 viser at svært mange norske kommuner opprettholder folketallet på grunn av innvandring. Men små utkantkommuner klarer ikke å opprettholde folketallet til tross for økt innvandring til Norge i denne perioden.
Les mer: Fortsatt sterk sentralisering i Norge (24. april 2017)
Bare seks fylker – Akershus, Østfold, Sør-Trøndelag, Vestfold, Buskerud og Hedmark – opplevde innenlandsk flyttegevinst i fjor, mens 13 hadde et såkalt ‘flyttetap.’ Akershus hadde fortsatt størst flyttegevinst med 5 700. Det var henholdsvis 700 og 2 700 flere enn i 2015 og 2014.
Rogaland, Nordland, Møre og Romsdal og Oslo var i 2016 fylkene med størst innenlandsk flyttetap, men befolkningsvekst i disse fylkene ble ‘berga’ av innvandring. Dette er tilfellet for svært mange kommuner i landet.
Med nedgangen i innvandring kan den utviklingen nå se ut til å ha stoppet opp. Det kan på sikt få konsekvenser for kommuneøkonomien og tjenestetilbudet i de mindre kommunene, som mister innbyggere til de større, mer sentrale kommunene. Verst kan det bli for de minste.