Gjesteinnlegg skrevet av Bengt Andersen, byforsker og antropolog ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Følg ham på Twitter: @BengtAndersen
Det skal mye og mangfoldig kunnskap til for å bygge smarte byer. Vårt nye bynettverk skal sørge for at forskere, praktikere og byentusiaster får utvekslet tanker og erfaringer.
Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble i høst tildelt midler fra Norges Forskningsråd. Pengene skal brukes til å starte nettverket SoSmart: Social justice and the smart city.
En ny møteplass for smarte byer
Hovedmålet med SoSmart er å etablere en kommunikasjonsarena og en møteplass for forskere, praktikere og andre med interesse og engasjement for byutvikling og bysamfunn. Vi bygger en arena hvor de kan møtes for å utvikle konkrete løsninger for morgendagens smarte byer.
Det er i dag lite kommunikasjon mellom de som forsker på byen som et samfunn eller som et politisk system, og de som jobber mer brukerorientert eller teknisk. Norsk byutvikling i stor grad er markedsstyrt, noe som gjør det utfordrende å realisere politiske visjoner om miljømessig og sosial bærekraft.
Vi vet at arkitekter, planleggere og utbyggere ofte har lite informasjon om den sosiale og politiske konteksten prosjektene vil inngå i. Dermed blir det vanskelig å ta hensyn til mulige sosiale konsekvenser av utbyggingen. Et viktig spørsmål for oss blir derfor “Hvordan inkludere framtidige beboere i utviklingsarbeidet av nye områder i byen?”.
Sikre medvirkning
Jeg håper SoSmart-nettverket kan bli et godt utgangspunkt for å sikre at byens borgere får medvirke i byplanleggingen, slik loven faktisk sier at de skal. Vi har knyttet til oss samarbeidspartnere fra mange ulike sektorer, for å favne bredest mulig med hensyn til faglig ekspertise på byfeltet.
Så hva skal bynettverket SoSmart faktisk gjøre? I første omgang håper vi å arrangere åpne fagseminar for å diskutere betingelsene for at morgendagens byer blir klimavennlige, inkluderende, trygge, helsefremmende og innovative.
På sikt ønsker nettverket også å starte et tverrfaglig, nordisk bytidsskrift. Kort sagt vil vi bidra til at morgendagens byer har smarte, bærekraftige og sosialt rettferdige løsninger.
Les mer om prosjektet og se oversikt over samarbeidspartnere
For mer informasjon kontakt:
- Nettverkets leder Bengt Andersen
- Nettverkskoordinator Hanna Breistrand
2 svar til “Vi kobler byforskere, borgere og byggere”
Kjempebra! Medvirkning må styrkes – svært sjelden går forslagsstillere utover minimumskravet til medvirkning. Jeg ber også om at disse fagseminarene tas opp på video og/eller streames til oss utenfor Oslo!
Takk for innspill. Vi skal se på muligheten for det.