Kategorier
Bybloggen

Vi kobler byforskere, borgere og byggere

Gjesteinnlegg skrevet av Bengt Andersen, byforsker og antropolog ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Følg ham på Twitter: @BengtAndersen Det skal mye og mangfoldig kunnskap til for å bygge smarte byer. Vårt nye bynettverk skal sørge for at forskere, praktikere og byentusiaster får utvekslet tanker og erfaringer. Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og […]

Gjesteinnlegg skrevet av Bengt Andersen, byforsker og antropolog ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Følg ham på Twitter: @BengtAndersen

Bengt Andersen, AFI, HiOA
Bengt Andersen, AFI, HiOA

Det skal mye og mangfoldig kunnskap til for å bygge smarte byer. Vårt nye bynettverk skal sørge for at forskere, praktikere og byentusiaster får utvekslet tanker og erfaringer.

Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble i høst tildelt midler fra Norges Forskningsråd. Pengene skal brukes til å starte nettverket SoSmart: Social justice and the smart city.

En ny møteplass for smarte byer

Hovedmålet med SoSmart er å etablere en kommunikasjonsarena og en møteplass for forskere, praktikere og andre med interesse og engasjement for byutvikling og bysamfunn. Vi bygger en arena hvor de kan møtes for å utvikle konkrete løsninger for morgendagens smarte byer.

Det er i dag lite kommunikasjon mellom de som forsker på byen som et samfunn eller som et politisk system, og de som jobber mer brukerorientert eller teknisk. Norsk byutvikling i stor grad er markedsstyrt, noe som gjør det utfordrende å realisere politiske visjoner om miljømessig og sosial bærekraft.

Vi vet at arkitekter, planleggere og utbyggere ofte har lite informasjon om den sosiale og politiske konteksten prosjektene vil inngå i. Dermed blir det vanskelig å ta hensyn til mulige sosiale konsekvenser av utbyggingen. Et viktig spørsmål for oss blir derfor “Hvordan inkludere framtidige beboere i utviklingsarbeidet av nye områder i byen?”.

city-street-1082252
Nettverket ønsker å jobbe for å sikre at byens borgere får medvirke mer i byplanleggingen

Sikre medvirkning

Jeg håper SoSmart-nettverket kan bli et godt utgangspunkt for å sikre at byens borgere får medvirke i byplanleggingen, slik loven faktisk sier at de skal. Vi har knyttet til oss samarbeidspartnere fra mange ulike sektorer, for å favne bredest mulig med hensyn til faglig ekspertise på byfeltet.

Så hva skal bynettverket SoSmart faktisk gjøre? I første omgang håper vi å arrangere åpne fagseminar for å diskutere betingelsene for at morgendagens byer blir klimavennlige, inkluderende, trygge, helsefremmende og innovative.

På sikt ønsker nettverket også å starte et tverrfaglig, nordisk bytidsskrift. Kort sagt vil vi bidra til at morgendagens byer har smarte, bærekraftige og sosialt rettferdige løsninger.

Les mer om prosjektet og se oversikt over samarbeidspartnere

For mer informasjon kontakt:

2 svar til “Vi kobler byforskere, borgere og byggere”

Kjempebra! Medvirkning må styrkes – svært sjelden går forslagsstillere utover minimumskravet til medvirkning. Jeg ber også om at disse fagseminarene tas opp på video og/eller streames til oss utenfor Oslo!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.