Kategorier
Bybloggen

Boligprisene i Oslo fortsetter å falle, men i «ransdsonebyene» er det vekst

4. januar la Eiendom Norge fram desembertallene for boligpriser i Norge. De viser et fortsatt fall i de store byene. I Oslo har en registrert et fall på hele 11,5 prosent fra toppnivået i april 2017. Samtidig er det interessant å merke seg at prisene i en del mellomstore byer øker. Ikke minst er dette […]

4. januar la Eiendom Norge fram desembertallene for boligpriser i Norge. De viser et fortsatt fall i de store byene. I Oslo har en registrert et fall på hele 11,5 prosent fra toppnivået i april 2017. Samtidig er det interessant å merke seg at prisene i en del mellomstore byer øker. Ikke minst er dette tilfellet i den vide randsonen rundt Oslo.

Forsker Kjell Harvold, NIBR, HiOA
Forsker Kjell Harvold, NIBR, HiOA

Den største prisveksten i 2017 hadde Fredrikstad med en økning på 6,7 prosent. Byen er tett fulgt av Moss (6,2), Hamar (5,5), Drammen (4,1), Tønsberg (2,5) og Skien (2,2).

I det siste årene har det skjedd en betydelig fortetting i Oslo-området. Det er også tatt plangrep blant annet i Regional plan for Oslo og Akershus for å styre veksten inn i bestemte områder. Samtidig er det også pendling til Oslo-området fra områder utenfor Akershus.

Det kan altså tenkes at noe av prisevekten vi ser i for eksempel Østfoldbyene og Drammen har sammenheng med Oslo-markedet. Når prisene oppleves som for høye i hovedstaden, velger noen billigere boalternativer med lengre pendling som kostnad.

Arealkrevende og bilbasert byspredning er noe planmyndighetene på Østlandet nå prøver å unngå. Illustrasjonsfoto.
Arealkrevende og bilbasert byspredning er noe planmyndighetene på Østlandet nå prøver å unngå. Illustrasjonsfoto.

Spredning men ikke «spawl»?

På 1960- og -70-tallet så man at norske byer ble mer «spredte» og arealkrevende. Ny bebyggelse kom utover det som opprinnelig var jomfruelig mark, ikke ulik den litt uryddige byveksten som i USA har blitt karakterisert som «urban sprawl».

Fortettingspolitikken i Oslo og andre storbyer har nettopp hatt som hensikt å unngå dette. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at Oslo-området ikke kan ses på som et boligmarked isolert fra de store områdene rundt, dermed kan prisene i randsonebyer vokse når prisnivået i Oslo har nådd en smertegrense.

Likevel er det sannsynligvis en annen type byutvikling enn den en så på 60- og 70-tallet: Boligveksten skjer forhåpentligvis nå i større grad i områder med bymessig karakter og i mindre grad ved arealkrevende spredt villabebyggelse.

Hovedbilde: Bjerkedalen borettslag i Oslo. Foto: Roy Tjomsland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.