Å bygge flere boliger utenfor sentrale strøk kan faktisk øke prisforskjellene mellom sentrum og utkanten. Dersom ikke utbygging utenfor byen – såkalt byspredning – akkompagneres med en utbedring av infrastruktur som fører til kortere reisetid mellom utkanten og sentrum, vil det bli enda mer attraktivt å bo sentralt, og prisene vil fortsatt stige mer der enn i utviklingsområder utenfor byene.
Det skriver forsker Rolf Barlindhaug i en kronikk i Aftenposten.
Les mer: Hva bestemmer boligprisene på lang sikt? (Aftenposten, 21. september)
Fører økt boligbygging til lavere boligpriser?
Kan mer boligbygging bidra til å senke prisene eller utjevne prisforskjeller? Brukes enkle økonomiske modeller, vil det alltid være slik at økt tilbud for gitt etterspørsel senker prisen eller prisveksten. Men for bolig som et stedfast objekt med lang levetid i områder med knapphet på areal blir sammenhengene mer kompliserte.
Boligprisene innenfor randsonen stiger i takt med sparte reisekostnader inn til sentrum. Den som bor i sentrum slipper økte reisekostnader og tidsbruk, og vil være villig til å bruke tilsvarende mer på et boligkjøp.
Hvor bratt boligprisene stiger inn mot sentrum er avhengig av hva transport koster i tid og penger. I denne enkle modellen vil derfor en befolkningsvekst som fører til mer bygging av boliger som byspredning, ikke senke men øke de sentrale prisene.
At man gjennomfører en helhetlig transport-, areal-, og boligplanlegging i de funksjonelle bo- og arbeidsmarkedsregionene vil derfor kunne gi mer forutsigbarhet i de regionale boligmarkedene.
Les mer: Fører økt boligbygging til lavere priser? (23. januar 2017)