Kategorier
Bybloggen

Flytting: Fortsatt sterk sentralisering i Norge

Økonomi og arbeid er de viktigste grunnene til at folk flytter i Norge. Det er derfor ikke rart at netto innflytting til Oslo, Rogaland og Hordaland falt kraftig i 2016. Andre fylker som Nordland, Hedmark og Sør-Trøndelag opplever på sin side vekst. Dette viser nye flyttetall fra SSB. Men selv om Stavanger, Bergen og Oslo har […]

Økonomi og arbeid er de viktigste grunnene til at folk flytter i Norge. Det er derfor ikke rart at netto innflytting til Oslo, Rogaland og Hordaland falt kraftig i 2016. Andre fylker som Nordland, Hedmark og Sør-Trøndelag opplever på sin side vekst. Dette viser nye flyttetall fra SSB.

Men selv om Stavanger, Bergen og Oslo har en nedgang, fortsetter byene sin vekst. Det tallene fra SSB imidlertid viser er at nordmenn flytter til sentrale strøk i sine nærområder, ikke nødvendigvis til de aller største byene. Mantraet om at «Oslo vokser mest» kan derfor være noe misvisende.

Stor-Oslo opplever fortsatt stor vekst, men vi vet at mange av de som flytter inn til Akershus fylke flytter ut av Oslo. De holder seg altså i samme bo- og arbeidsmarkedsregion.

Sterk sentralisering

Flyttetallene vitner om en fortsatt sentralisering i Norge, selv om 2016 er en betydelig nedgang fra toppåret 2015. I følge SSBs tall var det færre flyttinger til de mest sentrale kommunene i 2016 enn i 2015, som var et toppår. Tidligere toppår er 2006, 1997 og 1986. Men ser man tilbake til 2008 er trenden fortsatt sterkt sentraliserende.

Ser man enda lengre tilbake til 1979, har sentraliseringen av befolkningen økt jevnt og trutt. Dette til tross for svingninger i økonomien, arbeidsmarkedet og i politiske prioriteringer.

Dette henger tett sammen med globaliseringen og de siste tiårs endringer i arbeidslivet. Urbanisering og sentralisering er globale megatrender som nasjonale og lokale politikere ikke vil kunne snu alene, men politikk, næringsutvikling og god distriktspolitikk kan bidra til å motvirke og bremse disse trendene.

Regionale sentre som Trondheim er vekstmotorene i Norge.
Regionale sentre som Trondheim er vekstmotorer i Norge, og disse byregionene opplever sterkest befolkningsvekst.

Innvandring påvirker fortsatt befolkningsveksten

Bare seks av fylkene – Akershus, Østfold, Sør-Trøndelag, Vestfold, Buskerud og Hedmark – opplevde innenlandsk flyttegevinst i fjor, mens 13 hadde et såkalt ‘flyttetap.’ Akershus hadde fortsatt størst flyttegevinst med 5 700. Det er henholdsvis 700 og 2 700 flere enn i 2015 og 2014.

Rogaland, Nordland, Møre og Romsdal og Oslo er fylkene med størst innenlandsk flyttetap, men befolkningsveksten i disse fylkene ‘reddes’ av innvandring. Tall vi har gjennomgått for perioden 2011-2016 viser at svært mange norske kommuner nå opprettholder folketallet på grunn av innvandring.

Andre igjen, typisk små utkantkommuner, klarer ikke å opprettholde folketallet, til tross for økt innvandring til Norge i denne perioden.

Kilder

Nettoinnflyttingen til Oslo er halvert, SSB, 24. april 2017
Innvandring, inkludering, sysselsetting og lokal utvikling, Temahefte fra Distriktssenteret og IMDi, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.