Kategorier
Bybloggen

En plan- og bygningslov for vår tid?

Plan- og bygningsloven fra 2008 er den fremste loven for samordning og avveining av samfunnsinteresser generelt og arealbruk spesielt. Boligbehov, nullvekstmålet i klimaforliket og reduksjon av de sosiale forskjellene. Dette er alle tema som planlegging skal være i befatning med. By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved HiOA leder den pågående evalueringen av loven frem mot 2018. […]

Plan- og bygningsloven fra 2008 er den fremste loven for samordning og avveining av samfunnsinteresser generelt og arealbruk spesielt. Boligbehov, nullvekstmålet i klimaforliket og reduksjon av de sosiale forskjellene. Dette er alle tema som planlegging skal være i befatning med.

By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved HiOA leder den pågående evalueringen av loven frem mot 2018. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med NMBU, NORUT, UiT, TØI, HiL, Universitetet i København, Universitetet i Umeå, KTH i Stockholm, Universitetet i Aalborg og Technische Universität Berlin.

Nå i mars publiseres seks artikler fra prosjektet i et temanummer i det norske tidsskriftet Kart og plan. Her presenteres foreløpige funn fra evalueringen.

Innholdsfortegnelse og bidragsytere til Kart og plan 1-2017 (hioa.no)

Loven fra 2008 har som formål å fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og for framtidige generasjoner.

Loven skal fremme bærekraftig utvikling

Loven fra 2008 har som formål å fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og for framtidige generasjoner. Den er i all hovedsak en prosesslov. Den stiller krav til saksbehandlingen og viser hvilke hensyn som er relevante, men sier lite om hva resultatet skal bli. Loven har fungert i 8 år, og KMD ønsker nå å høste samlede erfaringer.

Evalueringen spør hvorvidt, og eventuelt i hvilken utstrekning, plandelen fungerer etter intensjonene og fører til økt lokal og regional bærekraft, gjennom helhetlig samfunns- og arealplanlegging. Temanummeret presenterer foreløpige resultater og policy-anbefalinger knyttet til samordning og gjennomføring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.