Kategorier
Bybloggen

En hytte på fjellet, en ved sjøen.. og en i byen?

Boligprisene i Oslo går igjen oppover, med en økning på 1,7 % i mars. Statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita viser også at antall sekundærboliger i hovedstaden fortsatt er i vekst. Dette til tross for den nye boliglånsforskriften for Osloområdet som skulle motvirke dette. Forskriften fra 1. januar 2017 introduserte en særskilt maksimal belåningsgrad for […]

Boligprisene i Oslo går igjen oppover, med en økning på 1,7 % i mars. Statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita viser også at antall sekundærboliger i hovedstaden fortsatt er i vekst. Dette til tross for den nye boliglånsforskriften for Osloområdet som skulle motvirke dette.

Forskriften fra 1. januar 2017 introduserte en særskilt maksimal belåningsgrad for lån med pant i sekundærbolig i Oslo. Men Aftenposten skriver at det var 1 276 flere sekundærboliger i Oslo i 2017 enn i året før. Sekundærboliger utgjør rundt 16 prosent av den totale boligmassen i Oslo kommune.

Sentrum dominerer

Offisielle tall fra kommunen (2014) viser imidlertid at det er en skjevfordeling i andel sekundærboliger på bydelsnivå i Oslo. Flere av de sentrumsnære delbydelene hadde en sekundærboligandel på 30-40 % eller høyere i 2014.

Kilde: Oslospeilet 1/2016
Kilde: Oslospeilet 1/2016

Det er ingen grunn til å tro at denne tendensen har endret seg de siste fire årene. Prispresset på små, utleievennlige leiligheter har også vært vedvarende høyt i hovedstaden de siste årene.

Hvor mange av sekundærboligene som brukes henholdsvis til pendlerbolig, «byhytte», privat utleie eller kortidsutleie gjennom tjenester som Airbnb er det vanskelig å få gode tall på.

Tallene viser likevel at mange fortsatt anser det som en lukrativ investering å gå til anskaffelse av en sentrumsnær bolig nummer to eller tre.

Leieprisene i Oslo holder seg også jevnt høye, særlig for 1- og 2-romsleiligheter, til tross for en nedgang i boligprisene det siste året. Det er heller slik at leieprisene i hovedstaden steg like mye som boligprisene falt, ifølge tall fra Utleiemegleren.

Kilde: Utleiemegleren

Liten effekt av Oslokravet

Det ser altså ut som at forskriften har påvirket prisene og gjeldsnivået, men at det Oslospesifikket kravet har gjort lite for å stagge sekundærboligkjøperne. Det tyder på at det fortsatt er nok penger i norske husholdninger til å finansiere kjøp av sekundærbolig i byene – også i Oslo.

Forskere er bekymret for den voldsomme økningen i hytteutbygging og den voksende andelen fritidsboliger i landet. Men mye tyder altså på at stadig flere også skaffer seg hytte i byen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.