Kategorier
Bybloggen

Oslos nye arkitekturpolitikk: Sosial boligbygging for framtida?

KOMMENTAR: 28. mars inviterte Oslo kommune ved plan og bygningsetaten til storsamlingen «Oslo Arkifutura». Dette for å markere oppstarten på utformingen av Oslos arkitekturpolitikk. Til å belyse utfordringer og muligheter var det invitert med fagfolk som jobber med byutvikling og planlegging. Fra New York kom Howard Slatkin fra NYC Department of City Planning; fra Paris, Catherine Haas i Guiding Architects; […]

KOMMENTAR: 28. mars inviterte Oslo kommune ved plan og bygningsetaten til storsamlingen «Oslo Arkifutura». Dette for å markere oppstarten på utformingen av Oslos arkitekturpolitikk.

Forsker Susanne Søholt, NIBR, HiOA
Forsker Susanne Søholt, NIBR, HiOA

Til å belyse utfordringer og muligheter var det invitert med fagfolk som jobber med byutvikling og planlegging. Fra New York kom Howard Slatkin fra NYC Department of City Planning; fra Paris, Catherine Haas i Guiding Architects; og fra København, Anne Skovbro i RealDania.

For en boligforsker som meg ble det lagt merke til at i disse byene inkluderes tilrettelegging for sosial boligbygging inn i framtidas by. Framtidas byer skal sikre og kombinere mål og visjoner knyttet til befolkningsvekst, begrenset areal, null utslipp, ivaretakelse og styrking av blågrønne kvaliteter og sosial rettferdighet inkludert sosial boligbygging.

I dette ligger, slik jeg forsto innlederne, også et sterkt press på byens ansvar for omfordeling av bykvaliteter. Dette skal gjøres slik at alle lag av befolkningen får del i kvalitetene knyttet til framtidas by.

Tonsenhagen ble bygget opp på slutten av 1950-årene.
Tonsenhagen i Oslo ble bygget opp på slutten av 1950-årene. Foto: Helge Høifødt, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Oslo arkifutura


Tankevekkende om sosial boligbygging

Fra mitt ståsted er det tankevekkende at megabyer som New York og Paris, og vår nordiske nabo København, har maktet å finne muligheter og verktøy for å inkludere sosial boligbygging eller affordable housing, inn i et ellers markedsdominert boligsystem.

Fra New York ble det også understreket det sentrale poenget at disse boligene skulle forbli affordable, altså ikke bare for første innflytter.

Det er godt kjent at Oslo er en delt by. Politisk vilje, leting etter muligheter og verktøy for å fremme sosial boligbygging og omfordeling av bo- og bykvaliteter kan være viktige skritt på veien i retning av en sosialt mer bærekraftig og inkluderende by.

Les mer: Politikerne bør stimulere til sosial blanding for å hindre økt segregering (28. mars 2017)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.