Kategorier
Bybloggen

PBL bør bli bedre på klima, naturmangfold og sosial bærekraft

Ti år etter at plan- og bygningsloven ble vedtatt i 2008, er planleggingsdelen av loven blitt evaluert. Arbeidet har vært ledet av NIBR-forsker Gro Sandkjær Hanssen, og resultatene ble presentert for en fullsatt sal i Litteraturhuset onsdag 29. august. Forskerne har belyst hvordan loven fungerer, og kommer med en rekke forslag til endringer. Forskerne finner blant annet […]

Ti år etter at plan- og bygningsloven ble vedtatt i 2008, er planleggingsdelen av loven blitt evaluert. Arbeidet har vært ledet av NIBR-forsker Gro Sandkjær Hanssen, og resultatene ble presentert for en fullsatt sal i Litteraturhuset onsdag 29. august.

Forskerne har belyst hvordan loven fungerer, og kommer med en rekke forslag til endringer. Forskerne finner blant annet at:

  • Loven i for liten grad sikrer boligsosiale mål og ambisjoner, og ikke i tilstrekkelig grad sikrer klimahensyn og naturmangfoldhensyn.
  • Loven sikrer heller ikke et godt nok system for å fange de akkumulerte konsekvensene av arealpolitikken for klimagassutslipp, kulturverdier og naturmangfold.
  • Lovens koblinger til konseptvalgutredninger, sykehuslokaliseringer og tiltak etter energiloven er også mangelfulle.
  • Videre har loven behov for å inkludere prinsipper og systemer for å beregne – og fordele – planskapte verdier, for i større grad å sikre økonomisk bærekraftig utvikling.
  • Det kreves også flere verktøy eller ordninger for at kommunene som folkevalgte organ skal kunne ta strategiske grep i planleggingen.

Les mer: – Plan- og bygningsloven bør endres (Viten og praksis, 4. september 2018)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.